O arheološkem parku

Paleokrajina Štajerske in njena biodiverziteta od prazgodovine do odkritja Novega sveta je čezmejni projekt, ki je v okviru evropske sheme INTERREG V-A SI-AT 2014–20 povezal najnovejša znanstvena odkritja arheologije, arheobotanike in arheozoologije z aktualnimi izzivi na področju kmetijstva in turizma avstrijske Štajerske in severovzhodne Slovenije.

Na pilotnem območju Občine Hoče – Slivnica so v sklopu projekta PalaeoDiversiStyria nastale arheološka učna pot, arheološka razstava v informativnem centru in zbirka uporabnih rastlin, ki si jih lahko ogledate v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru.

ideja projekta

Ideja projekta Arheološki park ima svoj izvor v srečni okoliščini, da leži botanični vrt na območju, kjer se je pred skoraj 3000 leti razprostiral osrednji del obsežnega gomilnega grobišča iz starejše železne dobe. Ta del je danes z odlokom razglašen za arheološki spomenik. Na tem mestu so svoje umrle pokopavali prebivalci utrjene naselbine na Pošteli na Pohorju, enega najpomembnejših središč iz starejše železne dobe med Alpami in Panonijo. V botaničnem vrtu je ta arheološka dediščina zaenkrat obiskovalcem dostopna le prek skromne arheološke razstave, a naša vizija je, da se to v kratkem spremeni. V gozdnatem območju tik ob današnji južni meji botaničnega vrta se je do danes ohranilo več kot dvajset grobnih gomil v skoraj nedotaknjenem stanju. S tem se ponuja izjemna priložnost, da del krajine, zamrznjen v času starejše železne dobe, predstavimo širši javnosti. Ponuja se možnost rekonstrukcije ene izmed gomil, s tem bi lahko še nazorneje prikazali način pokopa v takratnem času. Arheološki park bo imel svoj informacijski center z razširjeno stalno arheološko razstavo, ki bo obiskovalcem predstavljala način življenja v starejši železni dobi ter jih seznanjala tudi s podobo okolice od prazgodovinskih obdobij do polpretekle zgodovine. Park bo vključeval arheološko pot, po kateri se bodo obiskovalci lahko sprehodili med gomilami. Postanek v botaničnem vrtu in ogled razširjene stalne arheološke razstave je le ena od postaj na arheološki poti, ki povezuje zgodovinsko pomembne lokacije od Hoč do Radvanja.

Povezava: gardenexplorer.fkbv.um.si

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

X