Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Poletna muzejska noč - Predstavitev Moretuma

Datum in čas dogodka:
15.06.2019 ob 18:00 uri

 

Prireditev »Poletna muzejska noč«  se v botaničnem vrtu Univerze v Mariboru odvija že od leta 2008. Letos bomo za obiskovalce pripravili voden sprehod po botaničnem vrtu, poleg tega pa bomo obudili pomen murv v svilogojstvu in predstavili nove možnosti uporabe teh izjemnih dreves v kmetijstvu.

 

Razstava »Murve –živi spomeniki nekdanjega svilogojstva«

Bela murva je že več stoletij karakteristično drevo nekdanjih svilogojskih regij v Evropi, saj so liste uporabljali za krmo sviloprejkam. Kljub več stoletni tradiciji svilogojstva, so v začetku 20. stoletja na Slovenskem začeli opuščati nasade murv in gojenje sviloprejk zaradi uvajanja umetnih tekstilnih vlaken. V Sloveniji in sosednjih državah so se ohranile številne večstoletne murve, ki predstavljajo izjemno naravno dediščino in živo kulturno dediščino svilogojstva.

Poznavanje porekla, prvotne rabe in vsestranske uporabnosti murv dandanes zamira. Tej tematiki se posveča skupni madžarsko-slovenski raziskovalni projekt, ki oživlja nekdanje gojenje murv in odpira nove možnosti uporabe v trajnostnem kmetijstvu.

Na ogled bo razstava izdelkov iz murv ter predmetov, povezanih s svilogojstvom. Predstavili bomo pilotne izkušnje svilogojstva s prikazom reje sviloprejk od jajčec do kokonov.

 

Delavnica – potisk z naravnimi barvili iz murvinih plodov in korenin

Udeleženci delavnice bodo lahko preizkusili naravno barvilo iz listov in korenin murve in z njim potiskali knjižne kazalke.

Vodenje po botaničnem vrtu Univerze v Mariboru:

ob 19.00 v slovenskem jeziku

ob 20.00 v angleškem jeziku

Zbirno mesto za delavnice in začetek vodenja po vrtu je pred večnamenskim objektom v botaničnem vrtu.

 

Ogled kolekcijskega nasada murv - Moretum

V kolekcijskem nasadu murv – Moretum (Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze v Mariboru, GPS lokacija: 46.508459, 15.622440), bomo pripravili vodene oglede kolekcije, s prikazom gojitvene rezi in žetve z namenom uporabe listov za krmo.

Botanični vrt in kolekcija sta oddaljeni približno kilometer, zato svetujemo prevoz z avtomobilom. Najbližji javni prevoz do Botaničnega vrta UM je mestni potniški promet št. 2 Razvanje, zadnja postaja), do lokacije vila Pohorski dvorec pa medkrajevni potniški promet (postajališče Pivola).

 

Vstopnine ni.

« Nazaj

 

Botanični vrt Univerze v Mariboru s svojo lepoto skozi leto gosti številne dogodke in prireditve. V objemu narave ponuja prostor za poročne obrede, praznovanja rojstnih dni, teambuildinge in še veliko več.

Več o prihajajočih dogodkih in prireditvah lahko izveste na:

Seznam dogodkov

 

Cenik

 

Obratovalni čas

Od 24. marca do septembra
vsak dan od 9.00 do 19.00

Oktobra do 18.00
Novembra do 16.00, nedelje zaprto
December – februar zaprto
Več informacij

PRODAJALNI CENTER OBRATUJE
 

Vstopnina

Odrasli: 4 €
Upokojenci: 3,5 €
Mladina: 3 €
Družinska: 10 €

Predšolski otroci brezplačno.

Kontakt

Blagajna: 051 696 272
Prireditve: 031 310 330
Vodenja: 031 592 162

E-naslov: botanicni.vrt@um.si

Za e-novice klikni tukaj

Lokacija
Zahvala
Botanični vrt ne bil bi vrt brez obiskovalcev, članov, donatorjev in prostovoljcev.
Postani prijatelj.

Kontakti

Blagajna: 051 696 272
Prireditve: 031 310 330
Vodenja: 031 592 162
E-naslov: botanicni.vrt@um.si

Družite se z nami

Naročite se na e-novice

Bodite obveščeni o dogodkih, aktivnostih in ugodnostih.


  • 2017 © Botanični vrt Univerze v Mariboru