Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Poletna muzejska noč

Datum in čas dogodka:
16.06.2018 ob 18:00 uri

 

V sklopu Poletne muzejske noči se bodo 18.00 do 23.00 ure v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru odvili brezplačni dogodki, ki jih organiziramo skupaj s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, ter Zavododom za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Na dan prireditve je od 18.00 dalje PROST VSTOP v Botanični vrt Univerze v Mariboru.

 

PROGRAM

Ura: 18.00 – 22.00

Delavnica: Lončarska delavnica, izdelava posode na železnodobni način (zaradi omejenega števila udeležencev je potrebna predhodna prijava na ana.inkret@zvkds.si) (Projekt Iron Age Danube).

Kako so izdelovali lončene posode železnodobni prebivalci Štajerske? Delavnica predstavlja edinstveno priložnost za preizkus lončarskih tehnik, s katerimi so še pred uveljavitvijo lončarskega vretena nastajale posode, ki jih danes občudujemo v muzejih ali srečamo celo med arheološkimi najdbami v Botaničnem vrtu. Vodi lončar Igor Bahor, ki preučuje prazgodovinske lončarske tehnike in pripravlja posnetke posod za slovenske muzeje. Kot del programa Poletne muzejske noči je delavnica brezplačna.  

 

Ura: 20.00 – 21.00

Voden ogled: Voden ogled železnodobnega gomilnega grobišča (Projekt Iron Age Danube).

Na območju Botaničnega vrta se nahaja nekaj najbolje ohranjenih gomil obsežnega grobišča, ki je pripadalo mogočni železnodobni naselbini na Pošteli. Po nastajajočem arheološkem parku se bomo sprehodili pod vodstvom doc. dr. Matije Črešnarja z Univerze v Ljubljani.

 

Ura: 22.00 – 23.00

Voden ogled: Nočni pohod z lučkami po železnodobnem gomilnem grobišču (Projekt Iron Age Danube).

Ostanke železnodobne krajine si bomo s strokovnim vodstvom doc. dr. Matije Črešnarja z Univerze v Ljubljani tokrat ogledali nekoliko drugače, v soju lune, zvezd in svetilk. Svetilko si obiskovalec prinese sam.

 

Ura: 18.00 – 23.00

Delavnica za družine: Vonji in okusi preteklosti. Delavnica priprave čajnih in zeliščnih mešanic z navdihom iz preteklih obdobij (projekt PalaeoDiversiStyria).

Sladko svež vonj cvetočega bezga in jablan ter poživljajoč okus mete ali pa morda tolažeča kamilica… V kakšnih okusih pa so lahko uživali naši predniki v zgodnjem srednjem veku? S čim so si popestrili okus hrane Rimljani v provincah Norik in Panonija? Kaj pa pred tem? Kaj pa ima pri tem arheologija? Vse to in še kaj več boste lahko izvedeli na delavnici »Vonji in okusi preteklosti«, obdani s prijetno, poletno dišečo kuliso cvetočega Botaničnega vrta v Pivoli.

 

Ura: 18.00 – 23.00

Delavnica za družine: Ustvarjalnica z naravnimi barvami (projekt PalaeoDiversiStyria).

Narava nas obdaja z neskončno paleto zelenih, rumenih, rjavih in rožnatih, vijoličnih, modrih in rdečih barv ter nas razveseljuje na vsakem koraku. Nekatere od teh barv in barvil si bomo sposodili iz narave in z njimi barvali ter ustvarjali, kot so se pred nami zabavale že brezštevilne generacije.

 

          

 

 

 

« Nazaj
Obratovalni čas

Od 24. marca do septembra
vsak dan od 9.00 do 19.00

Oktobra do 18.00
Novembra do 16.00, nedelje zaprto
December – februar zaprto
Več informacij

Vstopnina

Odrasli: 4 €
Upokojenci: 3,5 €
Mladina: 3 €
Družinska: 10 €

Predšolski otroci brezplačno.

Kontakt

Blagajna: 051 696 272
Prireditve: 031 310 330
Vodenja: 031 592 162

E-naslov: botanicni.vrt@um.si

Za e-novice klikni tukaj

Lokacija
Zahvala
Botanični vrt ne bil bi vrt brez obiskovalcev, članov, donatorjev in prostovoljcev.
Postani prijatelj.

Kontakti

Blagajna: 051 696 272
Prireditve: 031 310 330
Vodenja: 031 592 162
E-naslov: botanicni.vrt@um.si

Družite se z nami

Naročite se na e-novice

Bodite obveščeni o dogodkih, aktivnostih in ugodnostih.


  • 2017 © Botanični vrt Univerze v Mariboru