Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Paleorastline

Zbirka samoniklih užitnih in avtohtonih kultiviranih rastlinskih vrst
 

V Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru se aktivno zavzemamo za ohranjanje nekaterih redkih, avtohtonih genotipov poljščin (različne vrste pšenice, ječmenov in rži), izbranih genotipov buč, sadnega drevja (sortni izbor jablan, hrušk, sliv in breskev) ter uporabnih prosto rastočih rastlinskih vrst (lan, konoplja, vrste vrb ipd.).

Kot posledica intenzifikacije kmetijstva so danes številni genotipi, sorte poljščin, (sicer pogosti še med drugo svetovno vojno) žal že pozabljeni. Omenjeni kultivarji žit in drugih poljščin, velikokrat na lokalne podnebne razmere bolje prilagojeni, pa so danes že zelo redki ali so iz določenih regij Slovenije že popolnoma izginili.

V semenski in genski banki Botaničnega vrta Univerze v Mariboru hranimo primerke in semena številnih samoniklih, užitnih rastlinskih vrst (bezgi, dreni, kultivarji skorša, breka).

Zavedamo se pomena ohranjanja pestrosti prostorastočih užitnih rastlin ter pomena predstavitve izbranih vrst in osveščanja širše javnosti o le-teh.

Z nastajajočim vrtom, zbirko samoniklih užitnih in avtohtonih kultiviranih rastlinskih vrst želimo seznaniti širšo javnost o značilnostih, pomenu prosto rastočih sadnih in uporabnih rastlinskih vrst ter obiskovalcu približati naše poslanstvo in idejo o trajnostni zaščiti in ohranjanju teh, za ekosistem ključnih rastlinskih vrst.

 

Obratovalni čas

Od 24. marca do septembra
vsak dan od 9.00 do 19.00

Oktobra do 18.00
Novembra do 16.00, nedelje zaprto
December – februar zaprto
Več informacij

PRODAJALNI CENTER OBRATUJE
 

Vstopnina

Odrasli: 4 €
Upokojenci: 3,5 €
Mladina: 3 €
Družinska: 10 €

Predšolski otroci brezplačno.

Kontakt

Blagajna: 051 696 272
Prireditve: 031 310 330
Vodenja: 031 592 162

E-naslov: botanicni.vrt@um.si

Za e-novice klikni tukaj

Lokacija
Zahvala
Botanični vrt ne bil bi vrt brez obiskovalcev, članov, donatorjev in prostovoljcev.
Postani prijatelj.

Kontakti

Blagajna: 051 696 272
Prireditve: 031 310 330
Vodenja: 031 592 162
E-naslov: botanicni.vrt@um.si

Družite se z nami

Naročite se na e-novice

Bodite obveščeni o dogodkih, aktivnostih in ugodnostih.


  • 2017 © Botanični vrt Univerze v Mariboru