Vodeni ogledi šolskih in predšolskih otrok

Za šolske skupine organiziramo strokovna vodenja, ki so prilagojena posameznim starostnim skupinam učencev in se nanašajo na šolske učne programe. Botanični vrt je idealen prostor za interaktivno učenje, kjer lahko učenci opazujejo in spoznavajo različne rastlinske sklope: drevesa, grmovnice, sistematsko polje, skalnjak, vrt zdravilnih rastlin, zbirko vrtnic, vodne biotope, sadovnjak in sadno zelenjavni vrt ter opazujejo živali, ki so si našle zatočišče v vrtu. Za več informacij o načrtu vrta kliknite tukaj.

Glede na starost otrok in učne teme ponujamo:

  1. Voden ogled vrta
  2. Razširjen voden ogled vrta
  3. Učna delavnica za najmlajše
  4. Zgodovinski dan v botaničnem vrtu

Za vse vodene oglede je potrebno predhodno naročilo. Termini so prosti do zasedenosti. Če si želite zagotoviti željen termin, vam priporočamo, da se naročite čim prej. Prijave in rezervacije sprejemamo na številki 031 592 162 ( med 8. in 10. uro) ali preko e-naslova: botanicni.vrt@um.si.
Za avtobuse je urejeno brezplačno parkirišče. Od 1. septembra 2020 dalje lahko v Botanični vrt Univerze v Mariboru pridete tudi z avtobusom mariboskega mestnega prometa št.2 (Razvanje).

1. Voden ogled vrta

Priporočljiva starost za izvajanje vodenja Trajanje Zbirno mesto
Za učence osnovnih šol, za dijake srednjih šol 2 šolski uri Vhod v botanični vrt

Učenci vodeno in individualno izpolnjujejo delovne liste, ki se tematsko navezujejo na šolski učni načrt.

Učenci se, glede na starostno stopnjo, spoznajo z različno tematiko rastlin in živali, ki bivajo v botaničnem vrtu. Ogledajo si zgradbo delov rastlin in njenih funkcij, opraševalce, eno in dvokaličnice, mnogo različnih združb rastlin, od kultiviranih, travniških, mesojedih ter vodnih rastlin in živali. V vrtu zdravilnih rastlin lahko učenci individualno raziskujejo in ob razlagi spoznavajo uporabne rastline, v sadno zelenjavnem vrtu pa doživijo pestrost užitnih rastlin, ki jih lahko tudi poskusijo. V skalnjaku spoznavajo različne kamninske podlage in rastlinske prilagoditve na različne tipe tal. Spoznajo različna drevesa in grmovnice, žive fosile in zaščitene rastlinske vrste. V sistematskem polju pa podobnost vrst znotraj sistematskih družin in pestrost rastlinskih vrst.

 

2. RAZŠIRJEN OGLED VRTA

Priporočljiva starost za izvajanje vodenja Trajanje Zbirno mesto
Za učence osnovnih šol, za dijake srednjih šol 4 šolske ure Vhod v botanični vrt

Razširjen voden ogled vrta obsega voden ogled vrta in tematski del, v katerem učenci utrjujejo znanje z delom v manjših skupinah. Zaključi se s praktično učno delavnico na izbrano temo. Program delavnice je sezonsko pogojen. Na voljo so teme:

V sklopu teme Raznolikost živega spoznamo   Univerzitetno kmetijsko posestvo Pohorski dvor. Poleg pridelave sadja, zelenjave in okrasnih rastlin spoznamo tudi plemensko vzrejališče za svinje.

Razširjen ogled traja štiri šolske ure.

Več informacij o posameznih tematskih vodenjih dobite s klikom na temo.

3. UČNE DELAVNICE ZA NAJMLAJŠE

Priporočljiva starost za izvajanje vodenja Trajanje Zbirno mesto
Za vrtce (starost 4+), za učence prvih razredov 2 šolski uri Vhod v botanični vrt

Na učnih delavnicah se otroci pobližje spoznajo z rastlinami na način, ki spodbuja njihovo domišljijo in jim približa naravo. Obisk vrta popestrimo z delavnico (učenci posadijo rastlino, izdelajo listne odtise, izdelajo voščilnico iz semen itd.). Izdelke, ki jih izdelajo na delavnici oz. posajene rastline, otroci lahko odnesejo domov.

4. ZGODOVINSKI DAN V BOTANIČNEM VRTU

Arheološka učna pot, ki je speljana skozi prazgodovinsko gomilno grobišče, je primerna za samostojne in vodene oglede. V sklopu zgodovinskega dne v Botaničnem vrtu se učenci spoznajo z različnimi zgodovinskimi obdobji od prazgodovine do srednjega veka. Seznanijo se z načinom življenja v preteklosti, značilnim za severovzhodni del Slovenije. Učenje zgodovine v Botaničnem vrtu je povezano z ogledom multimedijske razstave in praktičnimi učnimi delavnicami.

Zgodovinski dan se zaključi z ogledom gradu Hompoš, kjer spoznavamo zgodovino tudi skozi arhitekturo.

Zgodovinski dan traja štiri šolske ure. Primeren je za učence osnovnih šol.

Več

NAPOTKI ZA UČENCE IN VODJE SKUPIN

Učitelji in spremljevalci skupine imajo prost vstop. Njihova dolžnost je vzdrževati disciplino skupine med vodenjem. Zbirno mesto za vodene oglede in učne delavnice je vhod v botanični vrt. Zbirno mesto za ogled vrta in kmetijskega posestva je po dogovoru na posestvu UKC Pohorski dvor v Pivoli.

Oprema učencev

  • Da bi imeli proste roke, naj imajo učenci svoje stvari v nahrbtniku.
  • Učenci morajo biti oblečeni in obuti za delo na prostem.
  • Ob napovedi spremenljivega vremena naj imajo učenci s seboj zaščito proti dežju.
  • Za reševanje delovnih listov potrebuje vsak učenec svoje pisalo in podlogo.

Plačevanje vstopnine

Vstopnino poravnate na blagajni v prodajalni botaničnega vta pred začetkom vodenja. Možno je plačilo z  naročilnico ali z gotovino. Če plačujete z gotovino, pripravite točen znesek, da pobiranje in štetje denarja ne gre na račun vodenega ogleda.

Sanitarije in pitna voda

Pitna voda je obiskovalcem na razpolago na več mestih v botaničnem vrtu (glej načrt vrta). V vrtu so kemična stranišča in stacionarne sanitarije.

Drugo

Po koncu vodenja je možno v prodajalni na vhodu v botanični vrt kupiti rastline, sadne sokove, prigrizke iz jabolk, bučnic in podobno. Več o prodaji na: www.prodaja-pridelkov.si

CENIK VODENIH OGLEDOV ZA ŠOLSKE IN PREDŠOLSKE OTROKE

Program Trajanje Vodič Vstopnina - skupina do 30 oseb Vstopnina - skupina nad 30 oseb
Ogled botaničnega vrta 2 šolski uri 50 € / skupino 3,50 € / osebo 3,50 € / osebo + dodaten vodič
Razširjen ogled vrta 4 šolske ure 75 € / skupino 3,50 € / osebo 3,50 € / osebo + dodaten vodič
Učna delavnica 2 šolski uri 50 € / skupino 3,50 € / osebo 3,50 € / osebo + dodaten vodič
Učna delavnica za predšolske otroke 2 šolski uri 50 € / skupino brezplačno brezplačno
V ceno je potrebno všteti vodenje skupine in vstopnino (glede na število oseb). Vse cene vsebujejo DDV.
Za voden ogled se je potrebno naročiti najmanj teden dni pred obiskom. Za prijave in rezervacije pokličite na 031 592 162 ali pišite na elektronski naslov: botanicni.vrt@um.si.

Pri skupini nad 30 oseb, je potrebno plačilo dodatnega vodiča.
 

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

X