O arheološkem parku

Paleokrajina Štajerske in njena biodiverziteta od prazgodovine do odkritja Novega sveta je čezmejni projekt, ki je v okviru evropske sheme INTERREG V-A SI-AT 2014–20 povezal najnovejša znanstvena odkritja arheologije, arheobotanike in arheozoologije z aktualnimi izzivi na področju kmetijstva in turizma avstrijske Štajerske in severovzhodne Slovenije.

Na pilotnem območju Občine Hoče – Slivnica so v sklopu projekta PalaeoDiversiStyria nastale arheološka učna pot, arheološka razstava v informativnem centru in zbirka uporabnih rastlin ali Paleovrt, ki si jih lahko ogledate v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru.

Ideja projekta

Ideja projekta Arheološki park ima svoj izvor v srečni okoliščini, da leži Botanični vrt na območju, kjer se je pred skoraj 3000 leti razprostiral osrednji del obsežnega gomilnega grobišča iz starejše železne dobe. Ta del je danes z odlokom razglašen za arheološki spomenik. Na tem mestu so svoje umrle pokopavali prebivalci utrjene naselbine na Pošteli na Pohorju, enega najpomembnejših središč iz starejše železne dobe med Alpami in Panonijo. V Botaničnem vrtu je ta arheološka dediščina obiskovalcem dostopna  prek  arheološke razstave ‘Kako so živeli…’ in arheološke učne poti, ki poteka med nekdanjimi grobišči. V gozdnatem območju tik ob današnji južni meji Botaničnega vrta se je do danes ohranilo več kot dvajset grobnih gomil v skoraj nedotaknjenem stanju. S tem se ponuja izjemna priložnost, da se del krajine, zamrznjen v času starejše železne dobe, predstavi širši javnosti. Ponuja se možnost rekonstrukcije ene izmed gomil, s tem bi lahko še nazorneje prikazali način pokopa v takratnem času.

Postanek v botaničnem vrtu in ogled razširjene stalne arheološke razstave je le ena od postaj na arheološki poti, ki povezuje zgodovinsko pomembne lokacije od Hoč do Radvanja. Arheološki park v Pivoli je tudi ena od točk, ki povezujejo železnodobno pot po Podonavju ali Iron Age Danube Route.

Povezava: gardenexplorer.fkbv.um.si

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

X